ZORAN ČUTURA: Šutnja je zlato

Germanijak

by HRkos 633 Pregleda comments

Hrvatska je s dvije pobjede (Francuska i Litva) otvorila pripreme za Eurobasket, a naš kolumnist se po prvi i zadnji put 'okušao' u prognozama.


Osjećam određeni pritisak, pritisak koji mi kaže da bih se trebao poigrati prognoziranjem dometa naše košarkaške reprezentacije uoči Eurobasketa, uz temeljitu analizu 'kako i zašto'. Ma to je ona standardna novinarska priča, to se od mene – sigurno – i očekuje. I borim se protiv tog poriva, jer sam sličan proces prolazio puno puta otkako pratim košarkaše u ulozi novinara. Uvijek je to bila ista priča – velika očekivanja koja se ispušu poput balona dva dana nakon dječjeg rođendana. S vremenom sam došao do dvije teze – male misli za čovječanstvo, ali velike za mene – koje spadaju u racionalni dio borbe protiv spomenutog poriva.

Doduše, nikad se nisam razbacivao optimizmom, usput sam pizdio na one kolege koje su najavljivale medalje, a bogami i na reprezentativne 'insidere' koji su radili isto to, valjda bodreći sami sebe. Rezultat nerealno optimističnih prognoza i najava medalja je uvijek bio isti – povećavalo se razočaranje javnosti, s vremenom se to razočaranje akumuliralo i prilično je dramatično utjecalo na status košarke kao sporta. Prilično glupava situacija, realno… Lose – lose situacija za novinara poput mene. Ako prognoziraš realno, ono što stvarno misliš, ispast ćeš neprijatelj reprezentacije, košarke, nacije. Ako se razbacuješ optimizmom, sramit ćeš se onoga što si napisao i sam sebe.

PROČITAJTE CIJELI ČLANAK

Komentari